Útmutató az Európai Unióhoz

Az Európai Integráció rövid története

 

Az egyesült Európa gondolatának gyökerei a XVI. századig nyúlnak vissza. Mindazonáltal ez az álom sokáig nem valósulhatott meg: az évszázadok konfliktusai, háborúi, érdekellentétei megakadályoztak egy ilyen szintű együttműködést. A fordulópont a II. világháború utáni időszak fejleményeinek, majd az 1951-ben létrehozott Európai Szén és Acélközösség létrejöttének köszönhető. A Közösség alapítói a Benelux -államok,Franciaország, Németország és Olaszország voltak. Ezt követően , a gazdasági és kereskedelmi együttműködések sora(Ilyen volt az 1957-es Római Szerződés, az Euroatom) a politikai közösség igényét is felvetette .1967 júliusában e párhuzamosan működő intézmények egyesülve léteztek tovább Európai Közösség néven. 1973-ban csatlakozott Dánia, Írország és Nagy-Britannia. 1979-től pedig megalakult az Európai Parlament, melybe már rendszeresen, választás útján küldhették delegáltjaikat a tagállamok. A következő csatlakozó Görögország volt 1981-ben, majd Spanyolország és Portugália követték. A 80'as évek végének jelentős eseménye a Schengeni Egyezmény létrejötte, mellyel megkönnyítették a határátlépést, a munkaerő szabad áramlását. Maga az Európai Unió 1993 ban, a Maastrichti Szerződés hatálybalépésével született meg. Az újannan létrejött Unióhoz 1995-ben Ausztria, Finnország és Svédország csatlakozott. 2002-től a hosszas előkészületek után -a gazdasági integráció új szintre lépett: sor került a közös valuta, az euró bevezetésére. Mára az euro-zóna már 17 tagállamra terjed ki.

Az Unió legnagyobb bővítésére 2004 ben került sor, 10 új tagállam, köztük Magyarország csatlakozásával. Legutóbb pedig , 2013 július 1-jén Horvátországgal bővült a közösség.

 

 

 

Adatok az Európai Unióról

 

Tagállamok : Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia

 

Népesség: kb 500 000 000 fő

 

Legnépesebb állam: Németország ( 82 millió fő )

 

Legnépesebb város: London ( 12 millió fő )

 

GDP: összesen 13, 3 billió dollár

 

Pénzenem: 17 tagállamban euró, ill helyi pénzek

 

Főbb szervei: Tanács ( elnöke: Herman van Rompuy) Bizottság, ( elnöke José M. Barroso) Parlament, ( elnöke Martin Schulz)

 

Intézmények

 

Európai Parlament

Az Eu plenáris szerve a Parlament. Tagjait az állampolgárok közvetlenül, öt évre választják. Az egy országot képviselők száma-a Lisszaboni szerződés útmutatásai alapján 6 illetve 96 lehet, arányosság alapján.A Parlament fő feladatai közé tartozik az európai jogszabályok megvitatása és elfogadása ( a Tanáccsal együttműködve), a demokratikus működési elv szellemében a többi uniós szerv kontrollja, illetve az uniós költségvetés elfogadása.

 

Európai Tanács

Nem összekeverendő az Európa Tanáccsal, mely nem uniós szerv. Az Európai Tanács egy kormányközi szerv, vagyis a tagállamok kormányfői, szakminiszterei találkoznak évente több alkalommal, hogy a politikai irányvonal megvitatásáról, védelmi, gazdasági és egyéb együttműködési formákról döntsenek. A Tanács nem rendelkezik állandó tagokkal, hanem az épp érintett terület szakminisztereit hívják meg. A Tanács elnökségét mindig más tagállam tölti be, jelenleg, 2013 júniusától decemberig Litvánia.

 

Bizottság

A Bizottság tulajdonképpen az Unió kormánya, élén az elnökkel, akit a Tanács nevez ki. A 28 biztosból álló szerv a jogszabályok végrehajtására, a költségvetés irányítására, az EU, mint nemzetközi szereplő képviseletére, tárgyalásra, valamint az Eu összérdekeinek támogatására és képviseletére jött létre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolatfelvétel


 Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
 

Varga Béla Csaba
ügyvezető igazgató
32/520-301
vargabela@nmrva.hu

Dudás Tímea
mikrohitel menedzser
32/520-300
20/290-3970
dudastimea@nmrva.hu

Kocsis Ágnes
mikrohitel menedzser
20/3313-226
kocsisagnes@nmrva.hu