Tájékoztatás a fizetési moratóriumról


Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy Magyarország Kormánya a  hitelmoratóriumot 2022. június 30-ig meghosszabbította. A  hitelmoratóriumban részt vehetnek azok a  vállalkozások, amelyek tevékenységéből származó nettó árbevétele a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban legalább 25%-kal csökkent, valamint a vállalkozás 2020. március 18. és a  kérelem benyújtásának napja közötti időszakban nem kötött kedvezményes gazdaságélénkítő hitel, illetve kölcsön felvételére vonatkozó új szerződést. A hitelmoratórium igénybevételének feltételei úgy módosultak, hogy amennyiben vállalkozása jelenleg (2021. szeptember hónapban) él a hitelmoratóriummal, 2021. október 1-je és október 31-e között nyilatkoznia kell, hogy továbbra is (2021. november 1-jétől) élni kíván vele. 

A nyilatkozat letölthető itt: Nyilatkozat_moratorium3.doc

Tanulmányi ösztöndíjak az Európai Unió országaiba "az Egész életen át tartó tanulás program" keretében

 

  • ERASMUS - A felsőoktatásban részt vevők között nagy népszerűségnek örvendő Erasmus programmal nem csak az uniós tagállamok, de az EGK és EFTA államok, valamint további országok ( pl Törökország) egyetemeire, főiskoláira nyerhet ösztöndíjat a pályázó. A nyertes pályázó mentesül a tandíj alól, és havi ösztöndíjban részesül megélhetési költségeinek fedezéséhez. Az Erasmus adta lehetőséggel eddig közel három milió hallgató élt.
  • Erasmus+ Az Európai Unió új programja, mely az oktatást, a képzést, az ifjúsági területet és a sportot is magában foglalja, több jelenleg futó programot (köztük az Egész életen át tartó tanulás programot) egyesítve.


  • GRUNDTVIG-A felnőttképzési program elsősorban a 25 év feletti oktatási területen dolgozó személyeket vár, illetve olyan 16-24 év közti fiatalokat, akik nem részesülnek középfokú, felsőfokú oktatásban

  • COMENIUS-közoktatási program, iskolai intézmények együttműködését, hátrányos helyzetű csoportok támogatását, a minőségi oktatás megteremtését és fenntartását célozva. A program célcsoportjai közé tartoznak a gyakorló és leendő pedagógusok, az oktatásban dolgozó személyek, valamint óvodák, általános iskolák és középiskolák.

  • LEONARDO-az Európai Bizottság szakképzési együttműködési programja. A pályázónak, aki egyaránt lehet frissdiplomás, még tanuló, vagy szakképzést nyújtó intézmény, lehetősége van a külföldi munkatapasztalat megszerzésére, szakmai fejlődésre, valamint idegen nyelv gyakorlására.
  • Jean Monnet program-az európai integrációval foglalkozó kutatók és hallgatók előmenetelére, tudományos igényű kutatásaik támogatására , valamint az oktatás és képzés területének minőségi javítására létrehozott program
 
 
további információ az ösztöndíjakról az alábbi honlapokon( magyar ill. angol nyelvű):
 
 

Továbbá az EU intézményei gyakornoki programokkal is várják a jelentkezőket különböző területekre. Ezekről bővebb információt a következő oldalon talál: http://www.euvonal.hu/index.php?op=hirek&id=7778

Kapcsolatfelvétel

Varga Béla Csaba
ügyvezető igazgató
32/520-301
vargabela@nmrva.hu

Dudás Tímea
mikrohitel menedzser
32/520-300
20/290-3970
dudastimea@nmrva.hu

Kocsis Ágnes
mikrohitel menedzser
20/3313-226
kocsisagnes@nmrva.hu